Vecka 14 (13+0)

Nu har jag gått in i vecka 14 som det heter. Följande står på babycenters sida om vecka 14:

Nu är fostret sju till åtta centimeter långt och väger ungefär 23 gram – som en halv banan. De fingeravtryck som ditt barn kommer att bära resten av sitt liv är redan på plats. Om du trycker försiktigt på magen så att bebisen kan känna det, kommer den förmodligen att göra samma rörelser som en bebis som söker efter bröstet.

Om din bebis är en flicka, så har hon ungefär två miljoner ägg i sina äggstockar nu. När hon är född, kommer de att ha halverats till cirka en miljon. Antalet ägg kommer sedan att fortsätta minska och när hon är 17, kommer hon att ha ungefär 200 000 ägg.

För din del har det kanske börjat lätta nu. De flesta kvinnor upplever att graviditetssymptom som att behöva kissa ofta, utmattning och illamående minskar under andra trimestern. Din mage är så pass stor att folk ser att du är gravid, men har ännu inte blivit så stor att den är i vägen. Brösten har redan börjat producera kolostrum, även om det är flera månader kvar till födelsen ännu.

Egna anteckningar:

Jag var till gynekologen i tisdags och då sade han att fostret vägde 56 gram, men det kan säkert variera, vad vet jag.
Magen går inte att dölja längre, så jag har skippat det helt att försöka gömma den, nu ska vi njuta alla gravida över våra vackra magar :)
Lite bättre har jag börjat må, men ibland kommer det tillbaka i raketfart...

Rådgivningsbesök nr 2

Idag har jag varit på ett nytt rådgivningsbesök. Fick höra hjärtljuden på mysisen vår och de låg på 162 slag, så roligt att höra :)
Hb hade jag 141 så det hade gått upp, vikten hade gått ner med 1 kg, men jag har ju inte mått så där vidare bra heller så det är inte så konstigt heller...
Blodtrycket var kanske lite högt, men hon sa nog att det är ok ännu.. så vi ska se då, har ju inte precis bästa jobbet att vara gravid med, men nog ska det gå ann ännu...:)

Imorgon går jag in i vecka 14 (13+0) tänka sig att man är där redan, det har nog ändå gått fort fastän man ibland tycker att det går så långsamt...

Nu ska jag krypa under täcket och försöka sova lite...

Vi hörs!

Hoppar av glädje :)

Idag har vi som sagt varit på ultrat och jag hoppar jämnfota av glädje och lycka för tillfället :)
Allting såg bra ut, vi såg bebisen sparka med sina små fötter och vinka med sina söta små armar och händer...<3
Hjärtat tickade på som bara den :)
Beräknade tiden fortsätter vara 3.12.. bebisen var nu från huvud till stjärt 6,6 cm och benen 3 cm, så totalt 9 cm och 56 gram :)

Nu har jag igen lite lättare att vara och det känns så himla skönt att allt var bra och att den lever och mår bra :)

För övrigt så gömde den sig lite när vi skulle försöka få till en 3D bild av huvudet, så när vi åkte därifrån tyckte min sambo att vi ska kalla den mysisen...<3

Så nu är det mysisen som bor i min mage <3

Försöker...

Jag försöker jobba, men jag kan säga som så att det går inte riktigt bra, jag är så jätte nervös inför ultrat, magen bara virrar och har sig...
Hoppas verkligen att allting är som det ska så jag slipper oroa mig mera för stunden iallafall...

Återkommer senare idag med nyheter förhoppningsvis och glada sådana :)

Back to the job!

Intressant räknare :)

Hittade detta på www.babyvarlden.se
Väldigt intressant :)

Befruktningen ägde rum omkring:
12. mars 2010
Hjärtat börjar att slå:
6. april 2010
Embryot rör sig:
30. april 2010
Embryoperioden är slut, nu bär du på ett foster:
7. maj 2010
Alla inre organ är färdigbildade:
7. maj 2010
Risken för missfall avtar:
21. maj 2010
Illamåendet avtar för de flesta:
28. maj 2010
Könsorganen börjar bli tydliga(inte på ultraljud):
4. juni 2010
Fostret sväljer och kissar:
18. juni 2010
Ungefärlig tid för ultraljud:
25. juni 2010
Du kan känna fostrets rörelser:
2. juli 2010
Fostret börjar få regelbundet sovmönster:
16. juli 2010
Fostret börjar att höra:
6. augusti 2010
Nio av tio barn överlever om de föds nu:
3. september 2010
Många foster lägger sig med huvudet nedåt:
8. oktober 2010
Beräknat förlossningsdatum:
3. december 2010

Nervös...

Imorgon är det då dags för ultra och jag är minsann nervös, jätte orolig och spänd....
Jag är så himla rädd, tänkt om pyret inte längre lever? Tänk om, tänk om, tänk om... det är vad som snurrar i huvudet just nu!

Det värsta just nu är att inte kunna känna barnet i magen, man vet ju inte då om den lever eller ej, man ser bara att magen växer... Väntar på dagen då jag kan känna dig sparka i min mage....<3

Som sagt imorgon är dagen här...

Magbild 11+1

Sätter in en magbild på mej från 11+1, alltså för lite mer än en vecka sedan...

Jag har inte fått ränder på magen, det ser ut så, men det är från byxorna som det kommit märken!
Vecka 13 (12+2)

Nu har jag gått in i vecka 13 och det känns otroligt bra :)
Väntar ivrigt att få åka på 12 veckors ultra på tisdagen och få se pyret vårt :)

Detta säger babycenter om vecka 13:

Nu börjar bebisens ansikte se mer mänskligt ut, även om den fortfarande bara är c 5,5 cm lång från hjässa till rumpa och väger mindre än 14 gram. Ögonen har nu förflyttats framåt från sidorna av huvudet och sitter närmare varandra. Öronen sitter nästan där de ska på en ”färdig” bebis. Levern producerar galla och njurarna utsöndrar urin.

Om man trycker på din livmoder så rör sig bebisen, men du kan inte känna dess rörelser ännu. Fostrets nervceller har multiplicerats snabbt och synapserna håller på att utformas. Fostret har fått nya reflexer: om man rör handflatan så sluter sig fingrarna, om man killar under foten så kröks tårna och om man petar på ögonlocken, så kniper ögonmusklerna ihop ögonen.

Nu kan barnmorskan känna ovandelen av din livmoder, som kallas för fundus, längst ner i buken. I andra trimestern kommer du förmodligen att vilja ha lösare och mer bekväma kläder, eftersom dina vanliga kläder kommer att börja sitta för tajt om de inte redan gjort det.

De flesta slipper graviditetsillamåendet från andra trimestern, vilket gör aptiten bättre. Läs mer om bra kost de kommande veckorna.

Sommaren är på gång...

I helgen har det varit otroligt varmt här, uppemot 28 grader i skuggan så det känns kan jag säga... Men vi ska inte klaga :)

Graviditeten går framåt, men ibland tycker jag att det går så himla långsamt, speciellt till vecka 12, snart är den ju dock förbi, men jag kommer inte att slappna av förrens jag får åka till gynekologen om ca 1,5 vecka för att kolla att allt är ok med bebisen!

Jag längtar tills jag får sätta leggings på och spända tröjor och sluta dölja min mage, för synnas, ja det har det börjat, men det tycker jag är roligt, då vet man att det är något på G :)

Illamående är jag fortfarande, för en vecka sedan var det mycket bättre, men nu igen denna vecka så har illamåendet kommit emot med en väldans fart och nu igen är det samma sak igen, konstant illamående, men spyr gör jag inte, men illamående dygnet runt och det är inte skoj...

Sen är det lukter, jag kan inte med något som luktar, speciellt inte diskmaskinen eller för att inte säga soporna, usch, vad jag har obehag, detsamma gäller tobakslukt.. och en massa annat! Det är inte kul!

Nej nu ska jag fortsätta njuta av det fina vädret, borde börja ta kort på min mage också, har inte gjort det ännu och det ångrar jag lite nu, men bättre sent än aldrig som de brukar säga...

Vi hörs!

Vecka 12 (11+1)

Det går lite framåt här och nu är igår gick jag in i vecka 12, spännande :)

Detta säger Babycenter om vecka 12...

Nu närmar sig slutet av den första trimestern. Större delen av fostrets kritiska utveckling kommer att ha hänt om ett par veckor och risken för missfall sjunker då drastiskt.

Ditt fyra centimeter långa foster har nu alla väsentliga delar, från tandanlag till tånaglar. Bebisen håller igång med att sparka och sträcka på sig – det är rena vattenbaletten. Fingrar och tår har nu separerats helt och simhuden finns inte längre kvar. De kommande sex månadernas huvudprojekt kommer att vara att växa och bli större, starkare och mer motståndskraftig så att bebisen kan överleva utanför livmodern.

En mörk linje på magen som kallas linea nigra kan uppstå från venusberget och upp mot naveln. Din livmoder har nu växt såpass att den sticker upp ur bäckenet och barnmorskan kan alltså känna den om hon trycker på din mage.

Vecka 11 (10+1)

Närmare bestämt igår gick jag in i vecka 11 och följande står om vecka 11 på gravid.se


Eventuellt illamående brukar nu avta i frekvens. Blodmängden i din kropp ökar och kommer och kommer att göra det till och med den 30 veckan. Dina händer och fötter kan kännas varmare, på grund av att du har mer blod som cirkulerar.

Kroppen behöver extra mycket vätska och du kan känna dig törstigare än normalt. I denna vecka har du normalt gått upp ca 1kg, men kvinnor som lidit av illamående kan istället ha gått ned i vikt fram till nu.

Omkring v.11 är det möjligt att utföra en chorionbiopsi, en test där ärftliga sjukdomar och kromosom rubbningar kan upptäckas. På grund av missfallsrisken är dock fostervattensprov en vanligare metod.

Ditt barn är 44-60mm långt från huvud till stjärt. Könsorganen började ta form i vecka 10 och utvecklas nu, men än går inte att se vilket kön barnet har. Nu har barnets alla viktiga organ bildats och eftersom de inte kommer att förändras annat än att de växer, är risken för medfödda missbildningar och sjukdomar liten efter denna veckas utgång. Även risken för påverkan av infektioner och vissa läkemedel minskar. I slutet av veckan är barnet dubbelt så långt jämfört med förra veckan och huvudet är ungefär hälften så stort som resten av kroppen. Under ögonlocken börjar irisarna att bildas, de kommer så småningom att skydda ögonen från att släppa in för mycket ljus. Öronen fortsätter att utvecklas. Barnet kan nu gäspa, suga och svälja. Små finesser som hårstrån och naglar börjar dyka upp. Hjärtat pumpar blod till kroppens nu fungerande organ, inklusive navelsträngen som transporterar blod till moderkakan.

Vecka 10 (9+3)

Detta säger familjeliv om vecka 10:

Kroppen: Nu är det många som är känsligare än vanligt. Det beror på att man påverkas av en mängd hormoner. Trötthet, irritation och många funderingar kring framtiden är vanligt. Som partner kan det vara svårt att förstå vad som händer då det ofta går mycket fort från det att den blivande mamman mår bra till att hon känner sig gråtfärdig.

Alla kvinnor som fyller 35 år innan barnet föds erbjuds ett så kallat KUB-test, men även yngre kvinnor kan göra det vid särskilda omständigheter. KUB-testet används för att beräkna sannolikheten för att du väntar ett barn med Downs syndrom. KUB-testet består av en ultraljudsundersökning där man mäter nackuppklarningen (NUPP) hos fostret, samt ett blodprov som tas minst fyra dagar före ultraljudet.
Om testet visar på riskfaktorer kan man gå vidare med ett fostervattensprov eller moderkaksprov. Dessa provtagningar är dock inte riskfria, utan kan innebära en ökad risk för missfall.

Fostret: Nu är embryoperioden över. Moderkakan gör sig redo att ta över näringstillförseln. Det tar dock ett par veckor för moderkakan att mogna innan den kan överta gulkroppens funktion. Fingrar och tår är helt åtskilda och smaklökarna börjar bildas. Nu kan man skymta början till alla 20 mjölktänderna. Äggstockarna eller testiklarna är utvecklade. Rörelserna är kraftigare och fostret börjar kunna ändra läge i livmodern. Den lilla svansen har försvunnit och huvudet får alltmer mänskliga drag. Fostret har ett ansikte med spädbarns-profil. Hög rundad panna, liten uppnäsa och en mer markerad haka.


RSS 2.0